Vævning og væve

Jacquardvæven

Jacquardvæv (billede mangler)

Jacquardvæven blev opfundet over længere tid og af flere forskellige personer, men det var franskmanden Joseph-Marie Jacquard, der kom frem til den endelige udformning, og som fik succes med udbredelsen af den, i starten af 1800-tallet.

Den var konstrueret, så mønstringen blev styret af et system af hulkort, der gjorde det muligt at væve meget fine detaljer.


Læs mere ...

LoveToKnow (EN)
Her kan man læse en forklaring af hvad der specielt ved Jaquardvæven og de tekstiler der kan fremstilles på den.

Jacquardvævens opfindere
Hulkortsystemet der blev opfundet i forbindelse med konstruktionen af jaquardvæven, indgik senere som en vigtig del af opfindelsen af computeren. Derfor kan man på siden History of Computers, også læse om opfinderne bag jaquardvæven.
Basile Bouchon og Jean Falcon (EN)
Jacques de Vaucanson (EN)
Joseph-Marie Jacquard (EN)

Om Joseph-Marie Jacquard:
Den Store Danske LEKSIKON

Om væven:

PashminaWear
PashminaWear er en dansk netbutik der sælger sjaler, tørklæder m.m. lavet af cashmereuld og fremstillet i Nepal. På siden kan man bl.a. se, og læse om, hvordan der bruges en jacquardvæv med hulkortsystem til vævningen af tekstilerne.

Silkeveven, Galleri Lyshuset – Skarnes – Norge (NO) (Facebook)
Galleri med udstilling og salg af traditionel kinesisk vævekunst. Med bl.a. udstilling af en jacquardvæv med hulkortsystem og derudover også en klassisk kinesisk brokadevæv, der skal betjenes af to personer.

Wikipedia (EN) LEKSIKON

^ Sidetop